Prawdopodobieństwo
hulk: W pojemniku znajdują się 2 kule czarne, 1 kula biała i 3 kule zielone. Z pojemnika losujemy
bezzwrotnie 3 kule. Niech X oznacza liczbę kul czarnych wśród wylosowanych. Obliczyć:
a) współczynnik zmienności, medianę i modę zmiennej losowej X
b) wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej X.
20 wrz 17:55
hulk: Mógłby ktoś mi pomóc?
20 wrz 18:43
PW: Zmienna losowa X może osiągać wartości:
0 (dla ω∊A0, gdzie A0 oznacza zdarzenie "wylosowano 1 kulę białą i dwie zielone lub
wylosowano 3 kule zielone"),
1 (dla ω∊A1, gdzie A1 oznacza zdarzenie "wylosowano 1 kulę czarną i dwie spośród
pozostałych czterech")
2 (dla ω∊A2, gdzie A2 oznacza zdarzenie "wylosowano 2 kule czarne i jedną spośród
pozostałych czterech").
Rozkład zmiennej losowej X skonstruujesz zapewne bez trudu. Napisz ten rozkład.
20 wrz 19:45
hulk: Mam skorzystać z wzoru Bernoulliego?
| | | |
P(X=k)= | *pk*sn−k, gdzie k=0,1,2,.... n |
| | |
s=1−p
20 wrz 20:00
PW: Nie ma tu schematu Bernoullego. Jest zwykłe prawdopodobieństwo obliczane na zasadzie klasycznej
definicji prawdopodobieństwa − zadanie typu "wsadził łapę do pudełka i wyciągnął 3 kule
spośród 6".
20 wrz 20:30