Zamiana podstaw log...
LITtech: Uzasadnij równość, jeżeli p = log169
logp{12}24 = 2p+3p+1 tam w podstawie jest pierwiastek z 12
20 wrz 17:52
Janek191:
p = log
169 =0,5 log
4 3
2 = log
4 3
log
√12 24 = 2 log
12 24 = 2* log
12 12 + 2 log
12 2 = 2 + log
12 4 =
| | 1 | | 2 p + 2 | | 1 | | 2p + 3 | |
= 2 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 1 + p | | p +1 | | 1+ p | | p + 1 | |
bo
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log12 4 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log4 12 | | log4 4 + log4 3 | | 1 + log4 3 | | 1 + p | |
20 wrz 18:04
LITtech: mam pytanie czemu tam jest 0,5 log4 32 skąd 0,5 ?
20 wrz 18:17
Janek191:
Z wzoru
| | 1 | | 1 | |
log16 9 = log42 9 = |
| log 32 = |
| *2 log4 3 = log4 3 |
| | 2 | | 2 | |
20 wrz 18:21
20 wrz 18:22
20 wrz 18:22
LITtech: ja takiego wzoru nie znam inaczej się tego nie da zrobić ?
20 wrz 18:23
Janek191:
Teraz już znasz

Pewnie się da.
20 wrz 18:26
LITtech: pytam się dlatego bo jakoś ten zapis nie jest czytelny chodzi mi że nie widzę tej równości
20 wrz 18:32
LITtech: dałby radę to jakoś tak uporządkować po koleji ?
20 wrz 18:32
ZKS:
To sobie wyprowadź.
| | 1 | | 1 | | logab | |
loganb = |
| = |
| = |
| |
| | logban | | nlogba | | n | |
20 wrz 18:37