trudne zadanie
kuba: Witam, bardzo Was proszę o szybkie rozwiązanie zadania.
Kamień spada swobodnie z wysokości 50m. Przyspieszenie grawitacyjne wynosi
9,8 m/s2. Pomijając opory ruchu, oblicz czas spadania i prędkość kamienia w połowie wysokości.
20 wrz 17:45
20 wrz 17:46
Metis: Spadek swobodny.
20 wrz 17:48
kuba: ?
20 wrz 17:49
kuba: jak to obliczyć majac te dane, nie rozumiem tego
20 wrz 17:51
Metis:

h=50m
V
k=?
V
0=0
a=−g
a=−9,8 m/s
2
20 wrz 17:52
kuba: a co wnosi ten kwadrat przy sekundzie? jak to się ma do wykorzystania we wzorze
20 wrz 17:55
kuba: jego szybkość będzie się z czasem zwiekszac?
20 wrz 17:56
Metis: To przecież jednostka przyśpieszenia...
20 wrz 17:56
Metis: Czytaj o spadku swobodnym/ ruchu przyśpieszonym
20 wrz 17:56
kuba: poddaję się, rozwiążcie proszę to zadanie w całości, nie mam na to siły
20 wrz 17:57
Metis: Przestań.
Masz dwa wzory, z których wszystko liczysz. Nie chce Ci się nawet poczytać.
v
k=gt
g masz, s masz. t i v
k możesz obliczyć.
20 wrz 18:02
kuba: Dzięki, teraz już wiem.
20 wrz 18:04