Równania pierwszego stopnia z dwiema niewidomymi
Michał98: Równania pierwszego stopnia z dwiema niewidomymi
Witam pomoże mi ktoś rozwiązać te przykłady:
(x+5)(y−3)=0
|2x−y|=4
|4−x+2y|=|x|
20 wrz 17:11
Janek191:
( x + 5)*( y − 3) = 0 ⇔ [ x + 5 = 0 lub y − 3 = 0 ] ⇔ x = − 5 lub y = 3
20 wrz 17:16
Michał98: Dziękuję a co z tymi ? Jak je zrobić
|2x−y|=4
|4−x+2y|=|x|
20 wrz 17:31
henrys: rozpisz wartość bezwzględną
20 wrz 17:41
Janek191:

I 2 x − y I = 4 ⇔ ( 2 x − y = − 4 lub 2 x − y = 4 ) ⇔ ( y = 2 x + 4 lub y = 2 x − 4 )
20 wrz 17:42
henrys: i zaznacz na płaszczyźnie zbiór rozwiązań
20 wrz 17:43
20 wrz 17:48
Michał98: A to jak zrobić ? |4−x+2y|=|x|
20 wrz 18:31