calkowite nr 3
5-latek: Zadanie
działania o określa w zbiorze C wzor
xoy=x+y+1
a) oblicz 1o1
0o1
2o(−2)
(−3)o5
czy można opuscic nawiasy ? Dlaczego ?
b) Zbadaj przemienność tego działania
c) zbadaj jego lacznosc
d) uzasadnij ze ze zbior liczb nieparzystych jest zamknięty ze względu na wykonalność o
Wiec tak a)
1o1=3
0o1= 2
2o(−2)= 1
(−3)o5=3
Dalej bym prosil o wyjaśnienia
20 wrz 16:28
Nuti: Przemienność wynika od razu z przemienności dodawania w C.
20 wrz 16:30
Nuti: Łączność
Sprawdź, czy dla każdego x, y i z z C
xo(yoz)=(xoy)oz
raczej tak
20 wrz 16:31
Nuti: Pokaż, że jeżeli x=2n+1 i y=2m+1 gdzie n,m∊C, to z=xoy=2k+1 dla pewnej k∊C.
20 wrz 16:34
Nuti: Takie k jest równe n+m+1, tak?
20 wrz 16:36
5-latek: No wlasnie
na liczbach to potrafie zrobić ale na tych znaczkach to już nie bardzo
20 wrz 16:36
henrys:
b) xoy=x+y+1
yox=y+x+1 dodawanie w C jest przemienne więc
yox=y+x+1=x+y+1=xoy działanie o jest przemienne
c) xo(yoz)=xo(y+z+1)=x+y+z+1+1
(xoy)oz=(x+y+1)oz=x+y+1+z+1=xo(yoz) działanie o jest łączne
20 wrz 16:37
Nuti: teraz będziesz umiał?
20 wrz 16:38
henrys: dobra, dla liczb nieparzystych
(2n+1)o(2m+1)=2n+1+2m+1+1=2(n+m+1)+1 jest liczbą nieparzystą
20 wrz 16:40
5-latek: Tak
20 wrz 16:40
Janek191:
5 − latek robi zadania z I roku studiów
20 wrz 16:41
5-latek: Witaj
Janek 
Prawda jest bardziej prozaiczna
Jan Anusiak Matematyka , podręcznik do liceum ogolnoksztalcacego i technikum klasa1 .
20 wrz 16:48
Janek191:
Ja takie coś miałem na studiach.
Czy ( C , o ) − jest grupą ?
x o y = x + y + 1
20 wrz 16:54
5-latek: Janek ja tak za bardzo nie będę się w to zaglebial ale warto cos nieco o tym wiedzieć
20 wrz 17:00