zadania opty...
Kamil S.: liczbę 1 przedstaw jako sumę takich dwóch składników aby suma ich szescianow byla
najmniejsza.....
20 wrz 16:10
Nuti: Szybko się redukuje do trywiału
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)=(a+b)((a+b)2−3ab)=1*(1−3ab)=−3ab to musi być minimalne przy a i b
dających w sumie 1.
Dziwnie to wygląda, nie pomyliłam się?
20 wrz 16:17
Nuti: czyli znaleźć minimum −3a(1−a)
20 wrz 16:18
Nuti: | | 1 | | 1 | |
E, nieciekawe, |
| + |
| ... |
| | 2 | | 2 | |
20 wrz 16:21
Janek191:
a + b = 1 ⇒ b = 1 − a
więc
a3 + b3 = ( a + b)*(a2 − a*b + b2) = a2 − a + a2 + 1 − 2a + a2 = 3 a2 − 3a + 1
20 wrz 16:22
Janek191:
Odp. 0,5 + 0,5 = 1
20 wrz 16:24
Nuti: Coś tu sknociłam, bo ta suma wychodzi ujemna
20 wrz 16:24
Nuti: A, już widzę, mam szukać minimum 1−3ab=1−3a(1−a). Zgubiłam jedynkę...
20 wrz 16:26
anaisy: Inaczej:
Niech 1=a+b, przy czym a
3+b
3 jest najmniejsze możliwe.
Gdy a, b ≥0, z nierówności między średnimi potęgowymi mamy
Równość w powyższej nierówności zachodzi tylko wtedy, gdy a=b.
Załóżmy teraz, że jedna z liczb, b.s.o. b jest ujemna i podstawmy x=−b, wtedy 1+x=b, czyli
b>1Otrzymujemy
| | 1 | |
b3−x3=(b−x)(b2+bx+x2)=b2+bx+x2>1+bx+x2>1> |
| |
| | 4 | |
20 wrz 16:34
Nuti: @anaisy
Bardzo ładne rozw., ale wymaga znajomości dodatkowych faktów.
20 wrz 16:42