Rozwiąż równanie
arczy01: Rozwiąż równanie:
Potrzebuję nauczyć się z jeden przykład. Mile widziane podpowiedzi, bo wyleciało mi z głowyjak
to zrobić.
4 * 2 x−3 = 4x−3
20 wrz 16:05
Eta:
Zaraz Ci
Janek191 roztrzaska w całości
20 wrz 16:08
olekturbo: 4* 2x−3 = 22(x−3)
t = 2x−3
4*t = t2
t2−4t = 0
t(t−4) = 0
t = 0 v t = 4
2x−3 = 0 sprzecznosc
2x−3 = 4
2x−3 = 22
x−3 = 2
x = 5
20 wrz 16:10
Benny: 4*2x−3=4x−3
22*2x−3=22x−6
2x−1=22x−6
x−1=2x−6
x=5
20 wrz 16:11
5-latek: Czyzby zmienil nick na olekturbo ?
20 wrz 16:12
arczy01: dzięki wielkie, już rozumiem
20 wrz 16:13
Janek191:
4*2x −3 = (22) x −3
4*2x −3 = (2x −3)2
t = 2x − 3 > 0
4 t = t2
t2 − 4 t = 0
t*( t − 4) = 0
t = 0 lub t = 4
2x −3 = 0 − sprzeczność lub 2x −3 = 4
2x −3 = 22
x − 3 = 2
x = 5
====
20 wrz 16:14
arczy01: sposób Benny szybszy, ale głupota, po prostu zapomniałem jak do tego się podchodzi xd
20 wrz 16:15
olekturbo:
20 wrz 16:15
arczy01: O kurczę, zblokowałem się na ostatnim:
jak to podejść?
(0,4)3−x * (2,5)x=0,16
więc
(410)3−x * (2510)x = (410)2
co można tutaj zrobić?
20 wrz 16:27
20 wrz 16:31
20 wrz 16:32
arczy01: ... dzięki xd
20 wrz 16:33
Janek191:
| | 2 | | 2 | |
( |
| ) 3 − x*( |
| )−x = 0,16 |
| | 5 | | 5 | |
3 − 2 x = 2
2 x = 1
x = 0,5
=====
20 wrz 16:35