calkowite nr 2
5-latek: Zadanie
Znajdz najmniejszy zbior zamknięty ze względu na wykonalność dodawania odejmnowania i
mnożenia zawierający
a)1
b) 2 i 3
c) 10 i 15
w b ) całkowity
c) wielokrotności liczby 5
Ale a) nie pojmuje
20 wrz 15:48
henrys: w a) też zbiór liczb całkowitych
20 wrz 16:11
5-latek: Dziekuje za odpowiedz
20 wrz 16:14
henrys: odpowiedź to Ty pewnie masz, tylko o co chodzi?
20 wrz 16:18
5-latek: W a) nie mam porównania do innej liczby tak jak w b i c)
Tak się zastanawiam czy to będzie ze względu na dodawnie
1+1=2 (może być w zbiorze liczb N
odejmowanie 1−1=0 może tez być w N jeśli 0 zaliczymy do N
Mnozenie
1*1=1 tez N
20 wrz 16:33
henrys: ale skoro 1−1=0 należy do naszego zbioru to również 0−1 musi do niego należeć
20 wrz 16:51
5-latek: i o tym zapomniałem
20 wrz 16:53
henrys: chyba zrozumiałem mnożenie
21 wrz 11:23
5-latek: Witaj
21 wrz 11:27
henrys: hello

dziękuję Ci
21 wrz 11:29
Saizou :
henrys a czy w a nie będzie lepiej pasować <ℤ
2,+,•>
21 wrz 11:39
henrys: hmmm, ale w Z2 jakie mamy elementy? 0 i 1, nie mamy odejmowania
21 wrz 11:47
henrys: nie wiem
21 wrz 11:48
henrys: coś mi się porypało
21 wrz 12:00
henrys: zastanawiam się co to jest Z
2 
działania: dodawanie, odejmowanie i mnożenie są zwykłymi działaniami w C więc odpowiedź na
pytanie 5−latka to jednak cały zbiór liczb całkowitych, tak mi się wydaje
21 wrz 12:13
5-latek: W odpowiedzi do a) jest zbior C)
tak jak napisałem w poscie 16:33 nie miałem porównania z druga liczba wiec wzialem dwie
jedynki do porównania .
Nie wiem czy dobrze zrobiłem .
Post Henrysia z 16:51 pokazal ze będzie to zbior C a nie N
21 wrz 12:20
Saizou :
Teoretycznie odejmowanie to dodawanie liczb przeciwnych, wiec dla 1 mamy −1 itd., a w tym
przypadku działamy tylko na reprezentantach.
ℤ2 to zbiór reszt z dzielenia przez 2
21 wrz 12:53
5-latek: Saizou czesc
Jest to zadanie z początku 1 klasy liceum (starego wiec wydaje mi się ze musimy myslec jak ten
uczen
21 wrz 12:56
henrys: zależy jak podejdziemy do tych działań, jeśli to działania w C (a tak zapewne domyślnie jest)
to mamy zbiór C
21 wrz 13:09