zad
hs: Podaj ile zer na końcu ma liczba :
a)15!
b)30!
c)100!
Proszę o jakieś wytłumaczenie.
20 wrz 14:59
PW: Trzeba policzyć ile jest w tym iloczynie liczb kończących się zerami oraz ile jest par,
których iloczyn daje liczbę kończącą się zerem (każdą z liczb mnożonych uwzględniać tylko w
jednej parze., np. jeśli zauważyliśmy, że 2·5 = 10, to już więcej nie uwzględniamy liczb 2 i
5). Na przykładzie pierwszej liczby:
15! = (2·5)·(4·15)·10·(3·6·7·8·9·11·12·13·14)
− zera na końcu mają tylko trzy początkowe czynniki, dla parzystych 2 i 4 znalazły się
"towarzyszki" zakończone cyfrą 5, dla pozostałych parzystych zabrakło.
20 wrz 15:15
Eta:
Liczba kończy się tyloma zerami ile ma w iloczynie piątek
5*2=10
to liczymy ile piątek ma liczba 15!
| | 15 | |
[ |
| ] = 3 −− piątki [a] −− część całkowita liczby "a " ( dwójek ma więcej niż |
| | 5 | |
piątek
15! −−− kończy się trzema zerami
b) 30!
| | 30 | |
[ |
| ]= 1 razem mamy 7 piątek ( dwójek więcej niż 7) |
| | 25 | |
30! −−− kończy się siedmioma zerami
c) sporóbuj samodzielnie............
20 wrz 15:16
Eta:
Iloma zerami kończy się liczba 1000!
ano:
+ −−−−−−−−−−
1000! kończy się
249 zerami
20 wrz 15:37
hs: Dziękuję bardzo.
20 wrz 17:09