Pomocy :))
Krzyś : Długości boków trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Jaki warunek spełnia
iloraz q tego ciągu.
20 wrz 13:55
Janek191:
a, aq, aq
2 i q > 1
a + a q > a q
2
a*(1 + q) > a q
2
1 + q > q
2
q
2 − q − 1 < 0
Δ = 1 − 4*1*(−1) = 5
| | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
q = |
| < 0 lub q = |
| > 0 |
| | 2 | | 2 | |
20 wrz 14:01
Janek191:
Dla q = 1 mamy Δ równoboczny.
20 wrz 14:03
Eta:
?
20 wrz 14:04
Eta:
| | √5−1 | | √5+1 | |
Poprawna odpowiedź to : q∊( |
| , |
| ) i dla q=1 −−− trójkąt równoboczny |
| | 2 | | 2 | |
Pozdrawiam
Janek191
20 wrz 14:11
Krzyś : Dzięki
20 wrz 14:11
PW: Ale rozumiesz, dlaczego dla q∊(0, 1) odpowiedź jest inna niż podał Janek191 przy
założeniu q >1?
20 wrz 14:32
Krzyś : Rozumiem
20 wrz 14:59