Rownanie z niewiadomą x
Mateusz: Cześć hej i czołem drodzy koledzy i koleżanki. Mam do was prośbę, mianowicie to pytanie, czy
mój tok myślenia i sposób rozwiązywania tych zadań, jak i same wyniki są prawidłowe.
Dzięki z góry
polecenie : Dane jest równanie z niewiadomą x. Przydyskutuj liczbę rozwiązań ze względu na
wartość parametru. Wtedy, gdy istnieje jedno rozwiązanie − wyznacz je.
1) k(k−1)x=k
k
2x−kx=k
k
2x−kx−k=0
x(k
2−k)−k=0
k
2−k ≠ 0 ⇔ k≠1
2) b
2x=3x
b
2x−3x=0
x(b
2−3)=0
b
2−3 ≠ 0 ⇔k≠1
Powiedzcie − dobrze to jest ? A jeżeli nie, to jak to zrobić, tak żeby było dobrze
20 wrz 13:42
olekturbo: k2−k # 0
k(k−1) # 0
k # 0 v k # 1
20 wrz 13:44
5-latek: W drugim równaniu k nie jest parametrem tylko b
jeśli masz niewiadoma x to ja wyznacz z równania
20 wrz 13:46
olekturbo: b2−3 ≠ 0
(b−√3)(b+√3) ≠ 0
b ≠ √3 v b ≠ −√3
20 wrz 13:48
Mateusz: tak tak, w drugim chodziło , że b2 − 3 ≠ 0 ⇔ b ≠ √3
20 wrz 13:53
Mateusz: okej, czyli rozumowanie i próba rozwiązywania zadania kończy się sukcesem.
Dzięki !
20 wrz 13:53
olekturbo: nie wiem czy kończy się sukcesem, bo moje wyniki nie pokrywają sie z twoimi
20 wrz 13:54
Mateusz: Pokrywa się jedna "opcja", na drugą będę zwracał teraz uwagę. Wiem jak to zrobić. Dzięki
20 wrz 14:02
przemek ania: hej co tam≤≤≤≤
21 wrz 17:05