Pomocy - błąd względny i bezwzględny
Klusek: Zadanie 1
Przy oszacowaniu wartości pewnej liczby zastosowano przybliżenie 220=106. Oblicz błąd
względny tego przybliżenia. Wynik podaj w procentach z dokładnością do części dziesiętnych.
Zadanie 2
Podaj wszystkie liczby, których przybliżenie równe 7,2 jest obarczone błędem bezwzględnym
równym 0,5.
20 wrz 13:27
olekturbo:
x = 2
20
a = 10
6
20 wrz 13:28
Janek191:
220 = (210)2 = 1 024*1 024 = 1 048 576
106 = 1 000 000
itd.
20 wrz 13:29
Klusek: Proszę jeszcze o zadanie 2
20 wrz 13:38
olekturbo: |x−a| = bład bezwzgl.
a = 7,2
błąd = 0,5
|x−7,2| = 0,5
20 wrz 13:42
Klusek: Dzięki
20 wrz 13:50
daras: nie da sie podac wszystkich liczb
20 wrz 15:22