calkowite
5-latek: Pytanie :
Co to oznacza ze jakiś zbior jest zamknięty na wykonalność dodawania odejnowania i mnożenia ?
mam takie zadanko
a) sprawdz ze zbior liczb podzielnych przez 5 jest zamknięty ze względu na wykonalność
dodawania , mnożenia i odejmnowania
b) wymien jeszcze kilka podzbiorów zbioru C zamnkietych ze względu na w3ykonalnosc tych dzialan
c) udowodnij ze zero należy do każdego z takich zbiorow
d) sprawdz ze zbior wszystkich wielokrotności całkowitych dowolnej liczby całkowitej k jest
zamknięty ze względu na wykonalność tych dzialan
e) co otrzymasz wstawiając k=0 w punkcie d) ?
f) czy ograniczenie się do k naturalnego (wielokrotności naturalnej ) zmieni istonie tresc
punktu d)?
prosiłbym o wytłumaczenie ale bez szaleństwa gdyż jest to zadanie z klasy 1 liceum (co
prawda 1990r
20 wrz 13:22
henrys: a) wynik każdego z tych działań w danym zbiorze jest podzielny przez 5
20 wrz 13:23
henrys: czyli rownież jest elementem tego zbioru
20 wrz 13:24
5-latek: Witaj

A możesz dokładniej ?
pokazac na jakims przykładzie
20 wrz 13:25
5-latek: No bo tak zbior liczb pdzielnych przez 5 to ={......... −10,−5, 0, 5,10,15 20 ........ i td co
5
20 wrz 13:26
henrys: bierzemy dwie dowolne liczby z naszego zbioru, czyli podzielne przez 5
np. 5k i 5s , k,s∊C
jak dodamy to otrzymamy 5(k+s),a więc liczbę, która jest podzielna przez 5, czyli należy do
tego zbioru. Tak samo z odejmowaniem i mnożeniem
20 wrz 13:29
5-latek: Dobrze . Wiec rozumujmy jak uczen 1 klasy liceum
wezmy np. dwie takie liczby 15 i 20
czyli 15=5*3
20= 5*4
teraz 15+20= 35 5*3+5*4= 5(3+4)= 35 (podzielna przez 5
15−20= 5*3−5*4= 5(3−4)= −5 jest podzielna przez 5
teraz mnożenie 15*20= 5*3*5*4 = 5*5(3*4) otrzymujemy liczbe podzielna przez 5
Teraz wlasnie nie rozumiem tego co oznacza ta zamknietosc
20 wrz 13:38
PW: Wynik działania "nie ucieka" poza zbiór, z którego brane są argumenty.
Przykład "na nie": zbiór liczb naturalnych z odejmowaniem. Bierzemy dwie liczby naturalne, np.
5 i 7.
7 − 5 = 2∊N, ale 5 − 7 = −2 nie należy do N. Zbiór liczb naturalnych nie jest zamknięty ze
względu na wykonalność odejmowania.
20 wrz 13:47
henrys: tzn, że jeżeli dodaję, odejmuję lub mnożę liczby z tego zbioru, to wynik też jest liczbą
należącą do tego zbioru (obrazowo: wyniki tych działań nie mogą wyjść poza zbiór, więc zbiór
jest dla tych działań zamknięty)
Gdybyśmy chcieli podzielić dwie liczby należące do tego zbioru, np. 5 i 10
| | 1 | |
5:10= |
| , wynik tego działania nie należy do naszego zbioru, tak więc nasz zbiór nie jest |
| | 2 | |
zamknięty ze względu na wykonalność dzielenia.
20 wrz 13:54
5-latek: Witam
PW 
Teraz już rozumiem .
tak samo zbior liczb N i C nie jest zamknięty ze względu na wykonalność dzielenia
20 wrz 13:54
5-latek: Napisalismy w tym samym czasie

)
20 wrz 13:55