Rozwiąż równanie.
fryderykniecki: Rozwiąż równanie logarytmiczne.
logx8 − log4x8 = log2x16
20 wrz 13:15
Kacper:
1. Dziedzina
2. twierdzenie o zamianie podstaw logarytmu.
20 wrz 13:17
fryderykniecki: I powinien być to logarytm o podstawie 2?
20 wrz 13:21
olekturbo: Tak
i x > 0 x # 1
20 wrz 13:22
olekturbo: tak
20 wrz 13:22
fryderykniecki: Zastosowałem to twierdzenie i od tego momentu nie wiem co dalej.
Wychodzi:
| 3 | | 3 | | 4 | |
| − |
| = |
| |
| log2x | | log24x | | log22x | |
20 wrz 13:28
Janek191:
log2 4x = log2 4 + log2 x
20 wrz 13:31
olekturbo: log24x = log24 + log2x
20 wrz 13:31
fryderykniecki: Mogę prosić o jakieś wyjaśnienie skąd to się wzięło. Bo dalej nie bardzo rozumiem.
20 wrz 13:44
olekturbo: kliknij sobie z lewej strony 'logarytmy' a nastepnie wzory logarytmiczne
20 wrz 13:45
fryderykniecki: A mogę prosić jakoś krok po kroku. Naprawdę nie widzę tego.
20 wrz 14:15
olekturbo: jest wzór:
logx(ab) = logxa + logxb
20 wrz 14:17
fryderykniecki: No tak. I mam go zastosować w równaniu, gdzie mam już ułamki tak?
20 wrz 14:47
olekturbo: Tak
20 wrz 14:55
fryderykniecki: Aaa no dobra już wiem o co chodzi
20 wrz 14:58