Granice
Piotrek: Granice:
lim x −> ∞ p[x2−3x} −x
lim x −> 0 4x/sin7x
lim n −> ∞ (1−3/2n)4n
20 wrz 13:06
Piotrek: Mała poprawka − pierwsze: lim x −> ∞ √x2−3x − x
20 wrz 13:07
Janek191:
| | a2 − b2 | |
1) zastosuj wzór a − b = |
| |
| | a+ b | |
20 wrz 13:09
Janek191:
| | 4 x | | 7 x | | 4 | | 4 | |
lim |
| = lim |
| * |
| = |
| |
| | sin (7x) | | sin(7x) | | 7 | | 7 | |
x→0 x →0
20 wrz 13:12
Janek191:
Przepisz porządnie 3 przykład, bo nie wiadomo co tam jest ?
20 wrz 13:16
Piotrek: lim n −> ∞ (1 − 3/2n)4n
to 3/2n (3 w liczniku, 2n w mianowniku)
20 wrz 13:34
20 wrz 13:43
Piotrek: tak, zgadza się
20 wrz 13:44
Janek191:
| | 3 | | 3 | |
lim ( 1 − |
| )4n = lim [ 1 − |
| )2n]2 = (e−3)2 = e−6 |
| | 2 n | | 2n | |
n→
∞ n→
∞
20 wrz 13:46
Piotrek: Dzięki
20 wrz 13:47
Janek191:
1) zrobione ?
20 wrz 13:48
Piotrek: Wyszło w 1. −3. Ok?
20 wrz 17:30
Piotrek: Jednak nie − musi być 0. Może ktoś to rozwiązać?
20 wrz 17:41
Janek191:
| | x2 − 3 x − x2 | |
f(x) = √ x2− 3 x − x = |
| = |
| | √x2 − 3 x + x | |
| | − 3x | | − 3 | |
= |
| = |
| |
| | √ x2 − 3 x + x | | √ 1 − 3x + 1 | |
więc
x→
∞
20 wrz 17:54
Piotrek: Za drugim razem tyle dokładnie wyszło − "zjadłem" 1 pod pierwiastkiem na dole... Po wbiciu do
Wolfram Alpha byłem przekonany że to nadal źle i musi być 0. Dzięki
20 wrz 18:52
Janek191:
20 wrz 18:55