udowodnij, że
Klaudia : udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n podana liczba jest podzielna przez 6.
n9 − n
20 wrz 13:03
Janek191:
n9 − n = n*(n8 − 1) = n*( n4 −1)*(n4 + 1) = n*( n2 −1)*(n2 + 1)*( n4 +1) =
= ( n −1)*n*( n +1)*(n2 + 1)*(n4 + 1)
20 wrz 13:07
olekturbo: n9−n = n(n8−1) = n(n4−1)(n4+1) = n(n2−1)(n2+1)(n4+1) = n(n−1)(n+1)(n2+1)(n4+1)
n(n−1)(n+1)
wśród trzech kolejnych liczb jedna musi dzielić się na trzy a jedna na dwa
20 wrz 13:07
Janek191:
Wyciągnij wniosek
20 wrz 13:08
5-latek: To jest chyba studentka wiec chyba będzie trzeba zastosować zasade indukcji zupełnej
20 wrz 13:11