matematykaszkolna.pl
Pochodne Kawa: Narysuj wykres funkcji f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma pochodnej: F(x) = |1−x2|/1+x2
20 wrz 12:02
PW: Funkcja jest zdefiniowana wzorem
 x2 − 1 
F(x) =

dla x∊ ...
 1 + x2 
 1 − x2 
F(x) =

dla x∊ ...
 1 + x2 
Funkcja ta − jako iloraz dwóch funkcji różniczkowalnych i określonych na wszystkich z wyżej opisanych przedziałów (bez ich końców) − jest różniczkowalna wszędzie z wyjątkiem tych końców − tam różniczkowalność trzeba badać. Krótko mówiąc − trzeba badać istnienie pochodnej tam, gdzie wzór definiujący funkcję zmienia postać. Badać z definicji lub licząc pochodne lewo− i prawostronne.
20 wrz 12:23
Kawa: To znaczy liczę pochodna obu funkcji i potem jak je narysować?
24 wrz 14:07
J: wykresów pochodnych nie musisz rysować, masz narysować tylko wykres tej funkcji, a wskazówki dał Ci PW
24 wrz 14:09
Kawa: Liczę pochodne obustronne ale mi nie wychodzi nic fajnego bo mianownik sie nie zeruje a licznik tak. Co teraz?
24 wrz 14:30
J: Poczytaj dziewczyno kurwa jakieś książki, wszystkie rozwiązania oraz wskazówki dał Ci już kolega PW, nie ma co tutaj ślęczeć dalej nad tym.
24 wrz 14:34
J: kolego ...bądź tak uprzejmy i podszywaj się pode mnie
24 wrz 14:37
Kawa: Czemu sie denerwujesz? Z tym zadaniem jest kupa roboty i chce wiedzieć czy dobrze robię.
24 wrz 14:39
Kawa: Brak asymptoty pionowej?
24 wrz 14:39
J: wpis 14:24 ...to wpis jakiegoś chama Ta funkcja nie ma asymptot pionowych , bo: D = R ,posiada asymptotę poziomą : y = 1, dwa minima lokalne f(1) = f(−1) = 0 i jedno maksimum lokalne: f(0) = 1 Nie jest różniczkowalna w punktach: x = −1 orax x = 1
24 wrz 14:43
J: rysunek
24 wrz 14:45
Kawa: No to idę dobrym tropem dzięki emotka jak coś będę pytać.
24 wrz 14:46
Kawa: Dziękuje bardzo za pomoc wszystko rozumiem 😌
24 wrz 14:56
Kawa: I na przyszłość Panie J − nie denerwuj się tak proszę, jestem studentka, uczę się i nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe. Kiedyś pewnie też dorosnę i będe pomagać innym osobom. Niestety, na razie muszę pytać innych. Także proszę o wyrozumiałość! emotka
24 wrz 14:56
J: jeszcze raz Ci tłumaczę,że ten wpis z 14:34 , to nie mój post ( ktoś użył mojego "nicka" )
24 wrz 14:57
J: Pomagam na tym forum z dobrej woli, a nie z przymusu, więc denerwowanie się byłoby nieuzasadnone
24 wrz 14:59
Kawa: Nie znam się na tym, przepraszam. Tak radzę tylko na przyszłość, aby się wiecej uśmiechać!
24 wrz 15:10