Rachunek różniczkowy
Kawa: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji. Naszkicuję wykres funkcji i odczytaj z niego zbiór
rozwiązań nierówności f(x)>1
F(x)= 1 + x + 1/x + x/2 + 1/x2 + x/4 + ...
20 wrz 12:00
Kawa: Prosze o pomoc.
20 wrz 15:50
K: Nie wiem jak sie zabrać... Pomysły?
20 wrz 16:03
PW: F(x) jest sumą dwóch ciągów geometrycznych:
| | 1 | | x | |
an = ( |
| )n, n∊N i bn = |
| , n∊N |
| | x | | 2n | |
20 wrz 16:18
K: A skad wiesz?
20 wrz 16:53
Janek191:
To widać
20 wrz 17:08
K: Do kad jest który ciąg?
20 wrz 17:09
K: *dokąd
20 wrz 17:09
olekturbo: nieskończonych ciągów geometrycznych
20 wrz 18:00
20 wrz 18:01
PW: Tak na przyszłość:
− Jeżeli są trzy kropeczki i po nich już nic więcej, to oznacza "i tak dalej, bez końca − dla
wszystkich wskaźników występujących w napisie" (w tym wypadku wskaźnikami są wykładniki potęg
w mianownikach).
− Jeżeli jest kilka początkowych wyrazów, trzy kropeczki i po nich jeszcze jakiś wyraz, to
oznacza "i tak dalej, sumowanie skończyć na ostatnim wypisanym wyrazie".
W obydwu wypadkach wymaga się domyślności od czytelnika − na podstawie początkowych wyrazów ma
się domyślić jaka jest reguła tworzenia kolejnych wyrazów. To zadanie było trochę trudne −
należało się domyślić dwóch reguł, a tego nikt nie powiedział w treści zadania ani we
wskazówce.
20 wrz 20:48
K: Jak policzyliście to q?
23 wrz 20:29
K: Czaje, mam nadzieje ze dobrze narysuje.
23 wrz 20:39
:): jeżeli a
n=a
n, a−pewna stała
| | an+1 | | an+1 | |
to widać, ze |
| = |
| =a |
| | an | | an | |
Powtórz ciagi geometryczne
23 wrz 20:39
K: A jaka wyjdzie funkcja?
23 wrz 20:42
K: Ja mam f(x) = 2x2−x/x−1
23 wrz 20:43
Kawa: Chce to narysować prosze o pomoc
24 wrz 16:21
Kawa: Ej serio nie moge narysować.
24 wrz 17:21
Kawa: No to tak mam asymptote pionowa x=1 a brak asymptoty poziomej.
Mam przedziały jak ona rośnie i dziedzina to ∞;−1)u(1;∞
24 wrz 17:23