Matura zdania
Majka : 1) Wskaż zależnoś między liczbami a=22 222 do kwadratu i b=22 221 * 22223
2) Kwadrat liczby k jest równy liczbie przeciwnej do odwrotności liczby k. Zatem liczba k jest
3) Funkcja g dowolnej liczbie całkowitej k przyporządkowuje ostatnią cyfrę czwartej potęgi
liczby k. Ile elementów ma zbiór wartości tej funkcji?
4)Pole trójkąta ograniczonego prostą o równaniu y=ax+6 i osiami układu współrzędnych jest
równa 9. Liczba a jest zatem równa
5) Przybliżenie liczby p z nadmiarem jest równa 30, a błąd tego przybliżenia to 4,8. Błąd
względny tego przybliżenia jest równy.
undefined
20 wrz 11:44
PW: 1) Wzór
a
2 − 1 = (a − 1)(a + 1)
pasuje jak ulał, to jest właśnie ta zależność.
2) Zapisane zdanie ma algebraiczną postać
Wynika stąd (można pomnożyć obie strony przez k), że
k
3 = −1,
a więc k = −1.
20 wrz 12:45
5-latek: Zadanie nr3
Bierzemy klakulator prosty do reki i liczmy
14=1 wiec x=1 to y=1
24=16 wiec x=2 to y=6
34=81 wiec x=3 to y=1
44=
54=
04=0 wiec x=0 to y=0
wiec zbior wartości tej funkcji to Zwf={
20 wrz 12:53
Majka: Dziękuje
20 wrz 14:00
przemek ania: hej
21 wrz 17:05
:
→→→→∫
∫
∫
∫←←←←
3 sty 18:51