wielomiany
truskawka: dla jakich wartości parametru m równanie x4 −(m+1)x2+m = 0 ma 3 różne rozwiązania?
zrobiłam to tak, że za x2 podstawiłam t no i założenie, że równanie z t musi mieć 2 różne
rozw. w tym jedno =0 i jedno >0.
czyli:
Δ>0
t1t2=0
t1+t2>0
Δ= m2+2m+1−4m=m2−2m+1
Δm = 0
m0 = 2/2=1
czyli z tego wynika, że m∊{1}?
Bo z wzorów Viete'a mam, że t1t2 = 0 <=> m=0
a t1+t2>0 <=> m<1 czyli pasowałoby, że to zachodzi tylko dla m=0 i ta jest w odpowiedziach,
ale nie wiem, jak interpretować tę deltę, że pierwiastek jest równy 1
20 wrz 09:51
Kacper:
Δ>0 ⇔ m2−2m+1>0 ⇔ m≠1
20 wrz 10:05
truskawka: dlaczego nie równa się 1?
20 wrz 10:11
truskawka: ?
20 wrz 11:09
Nuti: Bo gdyby równało się 1, to delty byłaby 0, a wtedy byłby pierwiastek podwójny, a Ty chcesz
różnych pierwiastków.
Jasne?
20 wrz 11:14
Nuti: Chociaż ta równoważność z 10:05 nie jest poprawna, jest tylko wynikanie.
20 wrz 11:16
Nuti: A nie, sorry, jest Ok, bo ta delta może być tylko dodatnia lub zero i wykluczamy 0, czyli m
równe 1...
Wszystko gra!
20 wrz 11:17
truskawka: czyli to Δ m jest równa 1 i to mi nie przeszkadza, żeby potem stwierdzić, że samo m jest równe
0?
20 wrz 11:41
truskawka: ?
20 wrz 13:00
Kacper:
Widzę, że masz problem z rozwiązaniem nierówności
m
2−2m+1>0
Potraktuj to jak osobne zadanie i rozwiąż tę nierówność
20 wrz 13:13
truskawka: Δ=4−4=0
i co oznacza to 1?
20 wrz 13:27
PW: Równanie czwartego stopnia ma trzy rozwiązania (słowo "różne" jest zbędne) wtedy i tylko wtedy,
gdy lewa strona daje się przedstawić w postaci
(x − x1)2(x2+bx+c),
gdzie trójmian x2 + bx + c ma dwa pierwiastki różne między sobą i różne od x1.
W tym wypadku mamy do czynienia z tzw. równaniem dwukwadratowym. Jego rozkładem na czynniki
może być tylko
(t−t1)(t−t2) lub (t−t0)2,
czyli
(x2−t1)(x2−t2) lub (x2−t0)2.
Druga wersja nie spełnia warunków zadania (równanie miałoby co najwyżej dwa rozwiązania).
Interesuje na zatem tylko równanie
(x2−t1)(x2−t2) = 0,
które ma trzy rozwiązania wtedy i tylko wtedy, gdy jeden z czynników (niech będzie to x2−t1)
ma tylko jeden pierwiastek, a drugi jest rozkładalny, czyli gdy t1 = 0 i t2 > 0.
Warunki zadania spełnia więc wielomian postaci
x2(x2 − t2), t2 > 0.
Skoro tak, to jednym z rozwiązań jest liczba 0. Podstawiamy do wyjściowego równania:
04 − (m+1)02 + m = 0
m = 0.
Sprawdzenie. Dla m = 0 badane równanie ma postać
x4 − x2 = 0
x2(x2−1) = 0
x2(x−1)(x+1) = 0
− rzeczywiście ma 3 rozwiązania.
Z uciechą stwierdzam, że nie korzystaliśmy ani z wyróżnika Δ, ani z wzorów Viéte'a.
20 wrz 13:40
truskawka: no tak, dziękuję xD
20 wrz 13:42
Mariusz:
Słowo różne nie jest zbędne chyba że chcemy mieć zdanie fałszywe
9 lip 06:35