zespolone
Bartek: 3√−1 mógłbyś obliczyć ω
0, nie wychodzi mi,
| | 2π *2*0*π | | 2π *2*0*π | |
ω0 = 3√1(cos |
| +i sin |
| )= |
| | 4 | | 4 | |
w
0 = cos0 +i sin0 = 1 + 0 ...nie
19 wrz 20:24
Qulka: 2π + 2kπ
19 wrz 20:27
Bartek: no tak ale wynik dalej będzie taki sam, więc nie dobrze
19 wrz 20:36
Bartek: *wtedy bedzie 0 + i ale to dalej źle.
19 wrz 20:39
Qulka: w mianowniku 3 bo pierwiastek 3 stopnia więc cos 2π/3
19 wrz 20:40
Bartek: Dziękuję
19 wrz 20:43
Bartek: a jendak nie wszędzie powinno byc pierwiastek czwartego stopnia
19 wrz 20:52
19 wrz 20:58
Bartek: już wiem φ = π
19 wrz 21:04
Bartek: wcześniej chodziło mi o to, że nie 3√−1 tylko (−1)1/4
19 wrz 21:05
Qulka: a ja też patrzę na 2π i liczę że to 180 °
19 wrz 21:09
Bartek: fajnie nie ma to jak marnować czas na głupiej pomyłce, mam tak zawsze
19 wrz 21:24
Mila:
3√−1
z=−1
|z|=1
φ=π
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
zk=1*(cos |
| )+i sin ( |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | π+2π | | π+2π | |
z1=cos |
| +i sin |
| ⇔z1=cosπ+i sinπ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
z
1=−1
| | π+4π | | π+4π | | 5π | | 5π | |
z2=cos |
| +i sin |
| ⇔z2=cos |
| +i sin |
| ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
19 wrz 21:28