Podaj wartość wyrażenia
Dominus123: 1.Podaj wartość wyrażenia dla a ∊(−∞, −5)
|a+1| − |a+5|= −a−1−a+5=−2a+4 więc a =2



Czy dobrze
2. 2|x=3| − 5 =15
2(x+3)−5=15 i 2(x+3) − 5 = −15
2x+6 =20 i 2x+6 = −10
x=7 i x=−8 Czy dobrze
8 gru 14:35
8 gru 14:51
zet:
źle

sprawdź dla x = −8 otrzymasz : L= 2I −8 +3I −5= 2*5 −5= 5 P= 15
więc x = −8 nie spełnia równania
2I x +3I = 20 /: 2
Ix +3I = 10 => x +3= 10 v x+3= −10
x = 7 v x = −13
spr; dla x = −13 L= 2I −13 +3I −5 = 2*10 −5 = 5 P= 15 L=P
dla x = 7 L= 2I 7 +3I −5= 2*10 −5 = 15 P= 15 L=P
odp:
x= 7 v x = −13
8 gru 14:54
aaa: supermen, W ad a) przed modułem jest minus, nie trzeba czasem zmienić znaków?
11 wrz 17:22