Rozwiązanie szczególne
ebu: Cześć!
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak podać postać rozwiązania szczególnego
dla y''' + y' = (x2 +2)sinx
19 wrz 20:14
Nuti: Nikt nie lubi równań różniczkowych... Piszę coś, żeby zadanie trafiło na górę listy, może ktoś
się skusi
19 wrz 22:05
Qulka: zanim znajdę swój ukochany zeszycik to może już ktoś rozwiąże i nie będę musiała szukać
19 wrz 22:07
henrys: a ja lubię równania różniczkowe, zeszycik już znalazłem, ale mi łeb pęka
19 wrz 22:10
Nuti: O, jak fajnie, że KTOŚ je jednak lubi!
19 wrz 22:55
PW: Równania różniczkowe to zmora. Nawet nie próbuję szukać (to były luźne kartki, na studiach nie
miałem zeszycików)
19 wrz 23:09
henrys: etam zmora

tylko całek się nie chce liczyć
19 wrz 23:10
henrys: Metodą współczynników nieoznaczonych
pierwiastki równania charakterystycznego: 0,i,−i,
rozwiązanie ogólne równania jednorodnego: y=c1+c2cosx+c3sinx
rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego: y=c1+c2cosx+c3sinx+ysz
ysz=x(R(x)cosx+S(x)sinx), gdzie R,S są wielomianami stopnia co najwyżej 2.
20 wrz 10:38