Pomocy :))
Krzyś : Wykaż że jeżeli ciąg (a
n) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich, to ciąg
(b
n) o wyrazie ogólnym b
n=log
pa
n gdzie p>0 i p≠1 jest ciągiem arytmetycznym.
Nie mam pomysłu na to zadanie, mógłby mi ktoś je wytłumaczyć?
19 wrz 19:58
Qulka: bo log(x•q) =logx + logq więc robi się a + r
19 wrz 20:14
henrys: a
n jest geometryczny zatem: a
2n=a
n−1*a
n+1 dla n=2,3,4,..
b
n=log
pa
n
b
n−1=log
pa
n−1
b
n+1=log
pa
n+1
b
n−1+b
n+1=log
pa{n−1}+log
pa
n+1=log
p(a
n−1*a
n+1)=log
pa
2n=
=2log
pa
n=2b
n ⇒ b
n−1+b
n+1=2b
n ⇒
| bn−1+bn+1 | |
| =bn ⇒bn arytmetyczny |
| 2 | |
19 wrz 20:16
Eta:
| | an+1 | |
r= bn+1−bn = logpan+1−logpan= logp |
| = logpq |
| | an | |
r=log
pq −− liczba stała nie zależy od "n"
zatem ciąg b
n jest arytmetyczny
19 wrz 20:23
Krzyś : Dziękuje
19 wrz 20:30