proszę o szybką pomoc
Melania: Pani Kozłowska wzięłą w banku kredyt w wysokości 40 000 zl na zakupy samochodu. poczna stopa
procentowa jest równa 16%. Kredyt ma być spłacony w ciągu dwóch lat , w kwartalnych ratach
malejących. Pierwsza rata ma być spłacona po trzech po trzech miesiącach od daty przyznania
kredytu.Oblicz:
a) wysokosc pierwszej i ostatniej raty
b) łączną wartość odsetek od tego kredytu
19 wrz 19:37
5-latek: Znam tylko Terese Kozlowska (kolezanka z pracy ale ja nie stać na taki kredyt
19 wrz 19:39
5-latek: A tak poważnie . To naprawdę nie masz w książce rozwiązanego podobnego przykładu ?
19 wrz 19:53
zuza: 40000/8=5000 kapitał rata kwartalna
40000*16%/4=40000*4%=1600 odsetki
Razem: 6600 zł 1−sza rata
40000−5000=35000
35000*4%=1400 odsetki
Razem: 5000+1400=6400 zł 2−ga rata
35000−5000=30000
30000*4%=1200 odsetki
Razem: 5000+1200=6200 3−cia rata
Zauważ, że raty kwartalne to ciąg arytmetyczny o różnicy r= −200
stąd a
8= 6600+7*(−200)=6600−1400=5200 ostatnia, 8−ma rata
Łączna wartość odsetek to suma ciągu arytmetycznego:
a
1=1600
a
8=200
n=8
| | 1600+200 | |
S8= |
| *8=7200  |
| | 2 | |
20 wrz 01:00
8 maj 20:07