Paramter m
Monika: Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania: |mx|+|m|=4
może być tak?
m>0
x = 4−m / m
m<0
x= − 4−m / m
m≠0
wiec ma rozwiazania dla m∊ R / 0
?
19 wrz 19:32
5-latek: A co powiesz na to ze |−m|=m ?
19 wrz 19:36
Monika: To znaczy?
19 wrz 20:20
ZKS:
|mx| + |m| = 4
|m| * |x| + |m| = 4
|m|(|x| + 1) = 4
Dla m = 0 mamy równanie sprzeczne,
dla m ≠ 0 otrzymujemy równanie
Dalej samemu.
19 wrz 20:25
henrys: Moniko, nie może tak być ponieważ, zgodnie z Twoim założeniem
m>0 weźmy m=5 wtedy
|5x|+5=4 ⇒|5x|=−1 nie ma rozwiązania gdyż |5x|≥0
19 wrz 20:27
Eta:
| | 4 | |
równanie ma rozwiązania dla |
| ≥1 i m≠0 ⇒ |m|≤1 i m≠0 ⇒ |
| | |m| | |
odp:
m∊<−4,4> \ {0}
19 wrz 20:33
Monika: Już rozumiem, dziękuję za pomoc
19 wrz 23:06
Eta:
Wkradł się chochlik .... ⇒ |m|≤4 i m≠0
19 wrz 23:19