translacja
truskawka: | | 1 | |
Napisz wzór funkcji G, której wykres otrzymamy, przekształcając wykres funkcji W =− |
| x4 + |
| | 4 | |
x
3 −x
2 przez translację o wektor u = [−1,9]
Napisz wzór funkcji G w postaci iloczynowej
19 wrz 18:26
Nuti: Czyli w postaci iloczynowej trzeba przedstawić
| | 1 | |
G(x)=− |
| (x+1)4+(x+1)3−(x+1)2+9 |
| | 4 | |
o ile mi się nie pomyliły kierunki...
19 wrz 18:35
Qulka: g(x)=−(x2+5)(x2−7)/4
19 wrz 18:38
Nuti: Ten sam wynik, ale jak Ty to zrobiłaś w takim tempie? Ja o 18:38 dopiero zeszłam z trójkąta
Pascala
19 wrz 18:44
19 wrz 18:46
Nuti: O Qurczę!
19 wrz 18:48
truskawka: Jak z takiej postaci jak napisała Nuti dojść do tej napisanej przez Qulkę? Mógłby ktoś rozpisać
krok po kroku?
19 wrz 19:31
Qulka: np ze wzoru skróconego mnożenia
| | (x+1)2((x+1)−2))2 | |
9− |
| = (3−(x+1)(x−1)/2)(3+(x+1)(x−1)/2)= ... |
| | 4 | |
19 wrz 19:39
truskawka: skąd to −2 w liczniku?
19 wrz 20:09
Qulka: bo √4=2
19 wrz 20:11
Qulka: / to dzielenie
19 wrz 20:12
Qulka: aa bo jak wyciągniesz −x2/4 to masz x2−4x+4 = (x−2)2
19 wrz 20:13
truskawka: a skąd ten
√4? wiem, że banalne pytania, przepraszam, ale naprawdę tego nie rozumiem
19 wrz 20:15
truskawka: a z którego równania to wyciągnęłaś?
19 wrz 20:21
Nuti: Odpowiadam na pytanie zadane przez @Truskawkę o 19:31, bo to rzeczywiście chodzi o to, jak
dojść od „mojej" postaci do postaci @Qulki, bo moja jest w pewnym sensie pierwotna, gdyż
pochodzi z samej definicji przekształcenia.
No więc krok po kroku:
1. stosuję wzór Newtona do rozwinięcia (x+1)4, (x+1)3 i (x+1)2 (ja to tak zrobiłam, ale
jeśli ktoś nie zna na pamięć albo mu się nie chce rysować trójkąta Pascala, można skorzystać
ze wzoru skróconego mnożenia i po prostu... mnożyć).
2. dużo się poskracało i zostało tylko x4, x2 i 1 ze współczynnikami.
3. w związku z tym podstawiłam t=x2 i wyliczyłam zwykłe równanie kwadratowe − delta i te
sprawy...
4. wróciłam do x i otrzymałam postać ilorazową.
19 wrz 20:50
Nuti: Oj, teraz widzę, że @Qulka też dowodziła w tę stronę, tylko prościej. Sorry!
19 wrz 20:53
Nuti: ale nie rozumiem, gdzie zniknęła 9.
19 wrz 20:55
Qulka: ja zaczęłam od wzoru W =−1/4 x
4+x
3−x
2
| | −x2 | | −x2 | |
= |
| (x2−4x+4 ) = |
| (x−2)2) |
| | 4 | | 4 | |
i teraz translacja
| −(x+1)2(x+1−2)2) | | −(x+1)2(x1)2) | |
| +9 = |
| +9 |
| 4 | | 4 | |
i wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów jw
19 wrz 20:57
Qulka: √9=3
19 wrz 20:57
truskawka: ok, dziękuję
19 wrz 21:11
Qulka: oo w drugim nawiasie zamiast minusa zrobiło się podkreślenie i wyszedł indeks zamiast −1
19 wrz 21:13
Nuti: Ok! Dzięki!
19 wrz 21:15
Mila:
| | 1 | |
f(x)=− |
| x4+x3−x2 przekształcam do postaci iloczynoweJ |
| | 4 | |
Δ=0
Po translacji wykresu f(x) o wektor [−1,9] otrzymamy wykres funkcji:
| | 1 | |
G(x)=− |
| *[(x+1)*(x−1)]2+9 co możemy zapisać: |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
G(x)=9− |
| [x2−1]2=[3− |
| *(x2−1)]*[3+ |
| *(x2−1)] |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
w nawiasach możesz wykonać działania i jeszcze dokonać rozkładu.
20 wrz 00:19