Równania prostych zawierających boki trójkąta.
Robson Green: Wyznacz równania prostych zawierających boki trójkąta ABC, jeśli dane są równania dwóch
prostych zawierających jego wysokości oraz współrzędne wierzchołka A.
x+y=0 , y=3x, natomiast A= (7,−1)
19 wrz 18:12
wmboczek: A nie leży na tych wysokościach więc należy wyznaczyć:
1) prostopadłe do wysokości przechodzące przez A − 2boki
2) przecięcia tych boków z wysokościami − wierzchołki B i C
3) prostą BC − 3ci bok
19 wrz 18:16
Nuti: Zrób rysunek, to wyliczysz bez trudu. Pamiętaj, że prosta prostopadła do y=−x ma współczynnik
| | 1 | |
kierunkowy 1, a prostopadła do y=3x ma współczynnik kierunkowy − |
| . |
| | 3 | |
Powodzenia!
19 wrz 18:18
Qulka:

AC y=−x−8
AB y=−x/3+4/3
BC y = 7x+16
19 wrz 18:24
Nuti: AC ma kierunkowy PLUS 1
19 wrz 18:26
Qulka: AC y=x−8
19 wrz 18:27
Nuti: Na rysunku dobrze, więc pewnie „przejęzyczenie" w spisywaniu.
19 wrz 18:27
Nuti: Resztę wyników mam tak samo, więc prawdopodobnie są prawidłowe, bo liczyłyśmy niezależnie
19 wrz 18:28
Qulka: ja tylko liczyłam kratki
19 wrz 18:32