Pierwiastek
Monika: Jak obliczyć ?
√12−8√2
19 wrz 18:02
Kacper:
"zwinąć w kwadrat" wyrażenie pod pierwiastkiem, a potem zastosować zależność √x2=|x|
19 wrz 18:04
Janek191:
√ 12 − 8√2 = √ 4*( 3 − 2√2) = 2 √ 3 − 2√2 = 2 *( √2 − 1)
bo
3 − 2 √2 = ( √2 − 1)2
19 wrz 18:05
Nuti: A ile jest 2−2√2 do kwadratu?
19 wrz 18:05
olekturbo: 12−8√2 = (2√2−2)2
19 wrz 18:05
Monika: Dziękuję bardzo
19 wrz 18:07
Nuti: Oj, wybrałam ujemną... Ale wstyd... Chociaż ja tylko pytałam, ile to jest, jak się podniesie do
kwadratu
19 wrz 18:08
olekturbo: Nuti |2−2√2| = |2√2−2| więc nie ma się czym przejmować : P
19 wrz 18:10
Nuti: Dzięki za dobre słowo, @olekturbo
19 wrz 18:14
5-latek: Tylko będzie problem gdy nie będzie można zwinąć do pelnego kwadratu .
Co wtedy ?
19 wrz 18:55
Qulka: 5
latku..te zadania są tak układane, że zawsze się daje zwinąć
19 wrz 18:56
5-latek: Nie wiem czy to Monika podawala taki przykład
√6−2√6
19 wrz 18:56
5-latek: Dobry wieczor Aniu

Pozdrawiam
19 wrz 18:57