logarytmy zadanie z def. logarytmu
LITtech: rozwiąż równanie korzystając z definicji logarytmu.
log0,25 ( 1 + log5x) = −1
czyli
ax=b
a= 0.25
b=1 + log5x
x=−1
0,25−1 = 1 + log5x
potem wychodzi mi takie coś:
25 = 1 + log5x
25 = log55 + log5x
25 = log5 (5x)
19 wrz 17:53
19 wrz 17:56
Janek191:
4 = 1 + log5 x
log5 x = 3
x = 53
x = 125
19 wrz 17:57
PW:
0,25
−1 = 1 + log
5x
4 = log
5x
19 wrz 17:58
PW: Zżarłem jedynkę po prawej stronie,
Janek191 pokazał bez błędu
19 wrz 17:59
LITtech: o Jezu :'C Jestem kretynem :'C a całe zadanie sobie rozwiązałem :'C
19 wrz 18:00
LITtech: a oczywiście się wyłożyłem na takim glupim szczególe
19 wrz 18:00
Janek191:
Na samym początku powinno być jeszcze założenie : x > 0
19 wrz 18:02
LITtech: Tak pamiętam o tym że x> 0 co by wychodziło, że 1 + log5x >0
19 wrz 18:03
Qulka: ewentualnie gdyby nie błędy i kiedyś tak by wyszło w zadaniu to potem 25 trzeba zamienić by
było na log5525 i wynikiem byłoby x=524
19 wrz 18:05