Zbiory
ccc: Dane sa zbiory A=(−∞, −2) ∪<3,∞) oraz <−5,3>.Wyznacz zbiory A∩B oraz A\B.Ile liczb postaci
k/2,gdzie k jest liczba całkowitą,należy do zbioru B\A
19 wrz 16:37
5-latek: No i jaki masz problem ?
czego CI brakuje ?
czy nie potrafisz narysować te zbiory na osi liczbowej i wyznaczyć czesc wspolna i roznice
zbiorow ?
19 wrz 16:41
ccc: Jeśli nie chcesz nikomu pomóc to po co udzielasz sie na tym forum?.Nie rozumiem...
19 wrz 16:46
Nuti:

Na rysunku kółko przy 3 też musi być zamalowane na granatowo, bo 3∊B, ale by się zamalowało
czerwone...
1. Część wspólna zbiorów − wszystko to, co należy do obu zbiorów:
A∩B=<−5,−2)∪{3}
2. Różnica zbiorów − wszystko to, co należy do A, ale nie należy do B:
A\B=(−
∞,−5)∪(3,
∞)
Postaraj się sam określić B\A (to, co należy do B, ale nie do A) i odpowiedzieć na pytanie.
Wszystko widać na rysunku.
19 wrz 17:23
Nuti: Odp. 10 sztuk.
19 wrz 17:29
ccc: Czyli powiedzmy to będzie B\A=(−2,3),dobrze?
19 wrz 17:30
Nuti: Prawie. Musi być przedział domknięty z lewej strony, bo −2 należy do B, ale nie do A.
Umiesz teraz wypisać wszystkie te liczby, które Ci każą wypisać?
19 wrz 17:32
ccc: Wydaje mi sie ,że liczby{1,2,3},ale nie wiem
19 wrz 17:42
Nuti: Napisałam Ci, że jest ich 10.
To są liczby:
−2
−1.5
−1
−0.5
0
0.5
1
1,5
2
2,5
Potrafisz wskazać odpowiednie k dla każdej z tych liczb? Wskazówka: zamień na ułamki zwykłe, np
| | 1 | | 3 | |
−1,5 to to samo co −1 |
| , czyli − |
| . Jasne? |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 17:46
Nuti: Widzę, że raz pisałam kropkę, a raz przecinek oddzielając całości od ułamków dziesiętnych. Pisz
tak, jak się pisze u Ciebie w szkole! Pewnie przecinek...
19 wrz 17:48
ccc: tak juz jaśniej czyli jak mam np.2,5 to bedzie 2 1/2= 5/2 i tak z każdym. Dzięki wielkie za
pomoc.
19 wrz 17:53
Nuti: Dobrze! Cieszę się, że rozumiesz.
19 wrz 17:59
ccc: no jestem głupia, po prostu podstawiamy i tyle jeszcze raz dzięki!
19 wrz 18:05
Nuti: Nie jesteś głupia, gdybyś była, tobyś się nie przejmowała i tu nie przychodziła
19 wrz 18:07
5-latek: Nie o to chodzi ze nie chce pomagać
bardzo zle się poczułem i musialem się polozyc ,dlatego nie pomogłem .
Ale przecież powinnas te zbiory narysować sobie na osi i ewentualnie podac rozwiązanie
Jeśli byłoby zle to przecież się poprawi (nie ma problemu
19 wrz 18:49