Pilne!!!
marta: Uzasadnij,że istnieje tylko jedna liczba całkowita spełniająca jednocześnie nierówności
x >√2x − 1 i √3x > x+1
19 wrz 16:26
Nuti: Tak, tylko 2 spełnia te nierówności.
Jakimi środkami dysponujesz do udowodnienia tego faktu?
19 wrz 16:34
Nuti: Może np. udowodnić, że ta lewa jest większa od 1, a prawa mniejsza od 3?
19 wrz 16:35
:): czyli
x+1>√2x oraz √3x>x+1
czyli √2x<x+1<√3x
√2x<√3x wiec x jest dodatni
2x2<x2+2x+1<3x2
x2<2x+1<2x2
x=1 nie,
x=2 4<5<2*4=8 tak
x=3 9<7..nie
x=4 16<9 nie..
itd.. (x2 bedzie coraz bardziej oddalać się od 2x+1)
19 wrz 16:36
Nuti: Tak, tędy droga! Prosty dowód.
19 wrz 16:36
5-latek: Sorry ale jeśli Marta nie potrafi rozwiazac tak prostych nierownosci i wyznaczyć części
wspólnej to ja to widze czarno
19 wrz 16:38
marta : Dziękuje,ratujecie mi życie
19 wrz 16:40
Nuti: Masz więc
To ze środka jest równoważne dwóm nierównościom z treści zadania, a te dwie zewnętrzne musisz
udowodnić, żeby pokazać, że tylko 2 spełnia wyjściowe nierówności.
Masz więc do uzasadnienia 2 nierówności (te skrajne).
19 wrz 16:41