trygonometria proste zadanie
Jula:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego wiedząc że jedna z przyprostokątnych jest dłuższa o 3 cm od
drugej, a tg jednego z kątów ostrych wynosi 5/8 .
19 wrz 16:22
olekturbo:
19 wrz 16:24
19 wrz 16:25
Jula: proszę o wynik, bo chcę sprawdzić czy mi dobrze wyszło
19 wrz 16:26
olekturbo: podaj wynik sprawdzimy czy ci dobrze wyszlo
19 wrz 16:30
Jula: 44 cm 2
19 wrz 16:30
olekturbo: x = 5
a = 8
b= 5
19 wrz 16:33
Jula: x1=11
x2=8
19 wrz 16:33
Jula: a tg nie ma być dodatni?
19 wrz 16:34
olekturbo: ?
19 wrz 16:34
Jula: skąd to 5?
19 wrz 16:35
olekturbo:
19 wrz 16:37
Jula: x+3/x =5/8
5x=8x+24
−3x=24
x= −8 lub x=8 jak tak zrobiłam
19 wrz 16:39
olekturbo: 8x = 5x + 15
3x = 15
x = 5
x+3 = 8
19 wrz 16:40
Janek191:

Mamy
8 x = 5*(x + 3)
8 x = 5 x + 15
3 x = 15
x = 5
5 + 3 = 8
Pole P = 0,5*8*5 = 20
===================
19 wrz 16:40