Równania i nierównosci
Monika: ojciec jest teraz 4 razy starszy niz jego syn Jacek . Za 5 lat bedzie od niego 3 razy starszy.
Ile lat ma Jacego a ile ojciec
8 gru 14:27
zet:
x −−− obecny wiek ojca , x >0
y −− obecny wiek Jacka , y>0
x+5 −−− wiek ojca za 5lat
y+5 −−− wiek Jacka za 5 lat
x = 4y
i x+5= 3( y+5)
rozwiąż ten układ równań i podaj odp.
8 gru 14:39
Monika: x+5=3y+15
x−3y=15−5
x−3y=10
8 gru 14:43
Monika: a na sam wiek Jacka jaki moze być układ równania
8 gru 14:44
Monika: moze byc tak :
x+5=3(x+5)
x+5=3x+15
x−3x=15−5
2x=10 /2
x=5
8 gru 14:49
zet:
omg

to przecież prosty układ:
podstawiasz za x = 4y otrzymasz:
4y +5= 3y +15 => 4y −3y = 15 −5 => y = 10 to: x = 4*10 = 40
odp: ojciec ma 40 lat a Jacek ma 10 lat
8 gru 14:59
Monika:
Dziekuje za pomoc
8 gru 15:03