Rozwiąż równanie. Wypisz potrzebne założenia
Fi: logx2(x+2)=1
19 wrz 15:29
Janek191:
x > 0 i x ≠ 1 i x + 2 > 0
19 wrz 15:32
Janek191:
log
x ( x + 2) = − 1 lub log
x ( x + 2) = 1
x
−1 = x + 2 lub x = x + 2 − sprzeczność, bo 0 ≠ 2
1 − x
2 − 2 x = 0
x
2 + 2 x − 1 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−1) = 8
√Δ = 2
√2
| | − 2 − 2√2 | |
x = |
| = − 1 − √2 < 0 − odpada |
| | 2 | |
lub
| | − 2 + 2√2 | |
x = |
| = √2 − 1 > 0 |
| | 2 | |
===========================
19 wrz 15:38
olekturbo: x2
1 = x+2
x
2 = x+2
x
2−x−2 = 0
Δ = 1+8 = 9
√Δ = 3
| | 1−3 | |
x1 = |
| = −1 −> sprzeczne bo x > 0 |
| | 2 | |
19 wrz 16:14
Janek191:
Tam jest podstawa logarytmu x czy x2
Ja odczytałem tak:
logx2 ( x + 2) = ( logx ( x + 2))2
19 wrz 16:19
5-latek: ja tez tak odczytałem
19 wrz 16:21