Proszę o pomoc
top: proszę o pomoc

Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi nierówność
a
2+b
2≥2(a−b−1)
19 wrz 15:05
:): (a−1)
2=a
2−2a+1≥0
(b+1)
2=b
2+2b+1≥0
dodaj stronami, poprzenoś i tyle
19 wrz 15:19
top: a skąd się wzięło to a−1 i b−1?
19 wrz 15:33
:): (a−1)
2=(a−1)(a−1)=a
2−a−a+1=a
2−2a+1
a jak to nie o to, to nie rozumiem pytania...
19 wrz 15:34
top: W sensie że czemu w tym nawiasie jest a−1...skąd się to wzięło, bo nie ogarniam...:((
19 wrz 15:41
5-latek: A znasz wzory skroconego mnożenia ?
19 wrz 15:42
top: Tak
19 wrz 15:43
:): 5−latek...powodzenia

Ja już sobie daje spokój...
19 wrz 15:43
top: A dobra, już czaje xd

Dzięki
19 wrz 15:45
5-latek: Witam

tak tylko sobie napisałem bo słucham wlasnie Tarje Turunen
19 wrz 15:46
:): nie no spoko....

D bardziej to było to top

D..ale spko, ze zrozumiala
19 wrz 15:46
5-latek: Była kiedyś wokalistka zespołu Nighwish
19 wrz 15:48
:): tak tak..kojarze
19 wrz 15:49
5-latek:
19 wrz 15:53
19 wrz 16:07
:): aa tego nawet nie znałem....
19 wrz 16:09
19 wrz 16:11
:): : 0))
19 wrz 16:11
5-latek: Piekna ballada
19 wrz 16:11