Wyznacz równania prostych - geom. analityczna
Agata: Proszę o pomoc z zadaniem:
Proste l: y=mx+n i k: y=nx+m są prostopadłe. Punkt ich przecięcia leży na prostej o równaniu
y=−2x. Wyznacz równania prostych l i k.
19 wrz 14:55
Agata: Układ równań:
Ale nie bardzo wiem co mi to daje.
Skoro są prostopadłe, to m*n=−1
Nie wiem co dalej
19 wrz 15:04
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
m x + n = n x + m ⇒ − |
| x + n = n x − |
| |
| | n | | n | |
x = 1
y = − 2
− 2 = m + n ⇒ n = − m − 2
− 2 = n + m
m*( − m − 2) = − 1
− m
2 − 2m + 1 = 0
m
2 + 2m − 1 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−1) = 8
√Δ = 2
√2
| | − 2 − 2√2 | |
m = |
| = − 1 − √2 |
| | 2 | |
lub
| | − 2 + 2√2 | |
m = |
| = − 1 + √2 |
| | 2 | |
zatem
n = 1 +
√2 − 2 =
√2 − 1 lub n = 1 −
√2 − 2 = −
√2 − 1
y = ( − 1 −
√2) x +
√2 − 1
y = (
√2 − 1) x − 1 −
√2
====================
=====================
19 wrz 15:25