Ciag arytmetyczny
Ewelonka: Mam jeszcze jeden problem z innej beczki:
Ósmy wyraz ciągu arytmetycznego an jest równy 10. Ile powinna być równa różnica tego ciągu ,
aby suma kwadratów wyrazów drugiego i szóstego była najmniejsza ? Wyznacz te sumę.
19 wrz 12:15
ZKS:
Gdzie jest problem?
19 wrz 12:39
Ewelonka: No ja widzę problem w całym zadaniu 😢
19 wrz 13:34
ZKS:
Zapisz po kolei wszystko to co masz podane.
19 wrz 13:37
Ewelonka: No mam ... tylko wiesz przeraza mnie 2 czesc zadania ...
19 wrz 13:41
ZKS:
Zapisz tutaj wszystko.
19 wrz 13:43
Ewelonka: A ogólnie to żeby ta suma kwadratów 2 i 6 była najmniejsza ... nwm ...
19 wrz 13:43
Ewelonka: Tu ...
19 wrz 13:43
Ewelonka: a8 = 10
10= a1 + (n−1)r
10=a1 + 7r
(a2 )2 +(a6)2 i nwm ...
19 wrz 13:47
ZKS:
Zapisz sumę kwadratów wyrazu drugiego i szóstego.
19 wrz 13:47
ZKS:
Okej. Teraz wyznacz a1 z tego pierwszego.
a1 = ...
19 wrz 13:48
Ewelonka: A i jeszcze
2(a1)2 + 12 a1r + 26 r2
19 wrz 13:49
Ewelonka: a1 = 7r − 10 ...
19 wrz 13:50
ZKS:
Popraw.
19 wrz 13:51
Ewelonka: No ze co ... ?
19 wrz 13:52
Ewelonka: Ok ...
19 wrz 13:52
Ewelonka: a1 = 10 − 7 r 😜
19 wrz 13:53
Ewelonka: Tak to jest jak się nie pisze najpierw na kartce ... głupia ja ...
19 wrz 13:55
ZKS:
Teraz wstaw do tego drugiego równania te a1 co wyznaczyłaś.
19 wrz 13:56
Ewelonka: Jestem w trakcie właśnie ... i później delta i pierwiastki i xw ?
19 wrz 13:57
Ewelonka: Wyszło mi 11r2 − 26 r + 20 ...
19 wrz 14:00
Ewelonka: Chyba znowu się ryplam ...
19 wrz 14:03
ZKS:
Nie xw, a rw, ponieważ tutaj zmienną jest r nie x. Pierwiastki są nie potrzebne.
19 wrz 14:07
Ewelonka: r2 − 4r + 5
19 wrz 14:07
ZKS:
Zapisz od początku jak to robisz, to znajdzie się błąd.
19 wrz 14:08
ZKS:
Teraz prawie w porządku, bo zgubiłaś coś.
19 wrz 14:08
Ewelonka: Dobra , to miałam na myśli ale poleciałam z x ... tylko ze wychodzi mi delta < 0 ... znowu coś
źle ...
19 wrz 14:09
Ewelonka: Nie wiem co zgubiłam 😢
Tak od połowy
2( 100 − 140r + 49 r2 ) + 120 r − 84 r2 + 26 r2
19 wrz 14:12
Ewelonka: No i z tego wychodzi 40r2 − 160r+ 200
19 wrz 14:14
Ewelonka: Nie widzę co jest zle ...😢
19 wrz 14:18
ZKS:
Teraz jest okej.
19 wrz 14:27
ZKS:
Policz rw i następnie wartość dla tego argumentu i koniec zadania.
19 wrz 14:28
Ewelonka: Ale delta ujemna , to co teraz ?
19 wrz 14:28
Ewelonka: Dobra r=1 ...
19 wrz 14:29
Ewelonka: Wartość w r znaczy
19 wrz 14:30
ZKS:
Ile Ci wyszło rw?
undefined
19 wrz 14:54
Ewelonka: 2
19 wrz 15:27
Bogdan:
Niepotrzebne jest a
1.
a
8 = 10 ⇒ 10 = a
2 + 6r ⇒ a
2 = 10 − 6r
a
6 = a
2 + 4r = 10 − 6r + 4r = 10 − 2r, a
22 = (10 − 6r)
2, a
62 = (10 − 2r)
2
S(r) = (10 − 6r)
2 + (10 − 2r)
2 ⇒ S(r) = 40r
2 − 160r + 200
| | 160 | |
Funkcja S(r) osiąga minimum (wykresem jest parabola) dla r = |
| = 2 |
| | 2*40 | |
19 wrz 15:44
Ewelonka: no dobre
19 wrz 15:52