matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóż to rozwiązać
wera:
Znajdź trzynasty wyraz w ciągu arytmetycznego , jeśli a
3
−a
1
=−1 oraz a
7
=9
8 gru 13:52
ula:
a
3
−a
1
=−1 a
1
+(3−1)r−a
1
=−1 2r=−1 r=−
1
2
a
7
=a
1
+(7−1)r 9=a
1
+6r 9=a
1
+6*
−1
2
a
1
=12 a
1
3=a
1
+(13−1)r a
1
3=12+12*(−
1
2
)=6
8 gru 14:16