:))
Krzyś : | | 1 | |
Dla jakich x liczby |
| ,cosx, sinx w podanej kolejności są kolejnymi wyrazami |
| | 2tgx | |
ciągu geometrycznego?
19 wrz 11:47
19 wrz 11:52
Krzyś : Mógłby ktoś to policzyć bo się gubię
19 wrz 13:58
Janek191:
| | 1 | |
cos2x = |
| * sin x ; tg x ≠ 0 ⇒ x ≠ k*π |
| | 2 tg x | |
cos
2 x = 0,5 cos x
cos
2 x − 0,5 cos x = 0
cos x*( cos x − 0, 5) = 0
cos x = 0 lub cos x = 0,5
| | π | | π | | π | |
x = |
| + π*k lub x = |
| + 2π*k lub x = ( 2π − |
| ) + 2π*k |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
k − dowolna liczba całkowita.
19 wrz 16:15
Nuti: Ale rozumiesz, skąd się wziął warunek zapisany przez @dero2005?
| | sinx | |
Jeśli nie − pytaj. Jeśli tak, licz korzystając z tego, że tgx= |
| . |
| | cosx | |
Podstaw to do równania i otrzymasz bardzo proste równanie na cosx. Rozwiąż i już.
Będzie Ok?
19 wrz 16:22
Nuti: Janek191 jest szybki jak błyskawica
19 wrz 16:22
Krzyś : Wiem skąd wziął się warunek zapisany przez @dero2005

Dzięki za pomoc, już rozumiem
19 wrz 17:28