Liczby rzeczywiste
Z: Wiadomo,że |3x+15| / −3x − 15 =1.Wskaż przedział do którego należą wszystkie liczby x o tej
własności.
19 wrz 11:20
Nuti: Użyj nawiasów, bo trochę niejasne, co trafia do mianownika.
19 wrz 11:43
Nuti: A generalnie: musisz rozwiązać dwa równania − jedno dla x mniejszych od −5, a drugie dla
większych równych −5 (bo −5 zeruje wyrażenie pod w.bezwzgl. i zmienia się „wzór").
Dasz radę, czy potrzebujesz więcej wskazówek?
19 wrz 11:45
Z: |3x+15| / (−3 − 15) =1
19 wrz 11:45
Nuti: A, w takim razie wszystkie x o tej własności należą do zbioru od −∞ do −5 (przedział otwarty),
bo tam
|3x+15|=−3x−15.
19 wrz 11:49
Nuti: Stosuję definicję wartości bezwzględnej:
|x| = x dla x≥0
−x dla x<0
(wyobraź sobie, że po znaku równości jest klamra na dwa wiersze)
19 wrz 11:51
Z: okej dziękuje bardzo
19 wrz 11:52