Równanie prostej na podstawie symetralnej
Matthew: Prosta o równaniu y= −x+3 jest symetralną odcinka AB. Wyznacz równanie prostej AB i współrzędne
punktu B jeśli A(−1,−2)
19 wrz 11:08
Nuti: Prosta AB jest prostopadła do danej prostej, więc musi mieć równanie y=x+b. Leży na niej punkt
A, więc znajdziesz b podstawiając do równania tej nowej prostej x równe −1 i y równe −2.
Masz już równanie.
Żeby znaleźć współrzędne punktu B, możesz na przykład najpierw wyliczyć współrzędne punktu C
przecięcia dwóch prostych z zadania, a następnie wyliczyć współrzędne B wiedząc, że wektory AC
i CB są równe.
19 wrz 11:37
olekturbo: symetralna jest prostopadła do AB, wiec AB będzie w postaci
y = x+b
A(−1,−2)
−2 = −1 + b
b = − 1
y = x − 1
19 wrz 11:37
Aga1.:

Wskazówka
Prosta AB jest prostopadła do prostej y=−x+3 i przechodzi przez punkt A.
19 wrz 11:37
Matthew: Bardzo dziękuje za pomoc
19 wrz 17:57