Pomocy
Krzyś : | | |x+3|+|x−3| | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| dla każdej liczby rzeczywistej x≠0 |
| | x | |
Gdyby mi to ktoś wytłumaczył krok po kroku byłbym wdzięczny
19 wrz 09:36
Nuti: 1. znajdujesz tzw. punkty węzłowe, czyli te x, dla których wyrażenia pod wartością bezwzględną
zmieniają znak. W Twoim przypadku będą to −3 i 3.
2. rozpisujesz w klamrze wzór funkcji, pozbywając się wartości bezwzględnych i pamiętając o
definicji w.bezwzgl. (że |x|=x dla x≥0 a −x dla x<0). W Twoim przypadku w klamrze będą trzy
wiersze (dla x mniejszych od −3, dla x między (nieostro) −3 a 3 z wykluczeniem zera, dla x
większych od 3.
3. mając „zwykłe" wzory badasz funkcję − co się dzieje w ∞, −∞, w pobliżu punktów skupienia
dziedziny nienależących do dziedziny, itp.
19 wrz 09:57
Nuti: W punkcie 3 u Ciebie to x=0.
19 wrz 09:58
Nuti: W przypadku Twojej funkcji punkt 3 jest trywialny, bo w nieskończonościach sytuacja jasna na
starcie
19 wrz 10:02
Krzyś : Dziękuje @Nuti
19 wrz 10:13
Aga1.:

Można z wykresu odczytać dziedzinę.
19 wrz 11:42
Nuti: Dziedzina była określona w treści zadania, potrzebny zbiór wartości.
19 wrz 11:46
Aga1.: Przepraszam, miałam na myśli zbiór wartości.
19 wrz 11:53