funkcja liniowa
ola: Taksówkarze w korporacji SUPERTAXI mają następujący system naliczania opłat za kurs: pasażer
płaci 10zł plus 2zł za każdy przejechany kilometr trasy. Jeśli jednak trasa jest dłuższa niż
30km, to każdy kilometr powyżej 30km kosztuje 1,60zł. W korporacji TAXIBEST pasażer płaci 16zł
plus 1,70zł za każdy przejechany kilometr, niezależnie od długości trasy.
a)wyznacz wzory funkcji, które liczbie przejechanych kilometrów przyporządkowują opłatę za kurs
odpowiednio w przypadku taksówek SUPERTAXI oraz w przypadku TAXIBEST.
b)ustal, w przypadku jakich tras opłaca za kurs w korporacji SUPERTAXI jest korzystniejsza niż
opłata za taki sam kurs w korporacji TAXIBEST.
f(x)= 10+2x dla 0≤x≤30 oraz f(x)= 70+1,6x dla x>30
g(x)= 16+1,7x
W odpowiedzi jest że dla x>30 f(x)=22+1,6x. Skąd to 22 ?
Przecież płaci się 10 zł + 30km* 2 zł +1,6*x = 10+60+1,6x = 70+1,6x
Proszę o podpowiedź
18 wrz 23:51
jakubs: Według mnie Twoje rozumowanie jest według mnie błędne. Według Ciebie trzeba zapłacić dwa razy
za pierwsze 30km, stawką 2zł/km i 1,6zł/km. W tej kwocie 60zł pobierasz opłatę za pierwsze
30km, więc dalej we wzorze musisz brać to pod uwagę.
f(x)=10+2x dla 0≤x≤30 < z tym się zgadzam, ale:
dla 30<x f(x)=10+60+1,6(x−30) =70−48+1,6x=22+1,6x
19 wrz 03:54
jakubs: Za dużo

i już problemy z pisaniem, wybaczcie
19 wrz 03:55
ola: Dzięki, teraz rozumiem
19 wrz 23:08
PW: ola zrozumiała starte porzekadło matematyków "Biez wodki nie razbieriosz"?
19 wrz 23:14