Granica
Robson95: Witam
Wspomoże mnie ktoś przy tej granicy?
u
n=
√n+√n−
√n−√n
n→oo
Zastosowałem przekształcony wzór skróconego mnożenia i niby granica wyszła 1, ale jakoś mnie to
nie przekonuje że dobrze zrobiłem.
u
n=
√n+√n−
√n−√n =
| | (√n+√n)2−(√n−√n)2 | | √n+√n | |
|
| = |
| =1 |
| | √n+√n+√n−√n | | √n+√n | |
Zrobiłem to tak, ale wątpię żeby to tak się rozwiązywało.
Dzięki za wszelkie wytłumaczenia
18 wrz 21:45
PW: "Udowodniłeś", że taka różnica jest dla każdej n równa 1 − na pewno nie.
18 wrz 21:51
Mila:
| | (√n+√n−√n−√n)*(√n+√n+√n−√n) | |
limn→∞ |
| = |
| | (√n+√n+√n−√n) | |
| | (n+√n−n+√n) | |
=limn→∞ |
| = |
| | (√n+√n+√n−√n) | |
| | 2√n | |
=limn→∞ |
| = teraz licz |
| | (√n+√n+√n−√n) | |
18 wrz 21:57
Robson95: Mila to właśnie napisałem na górze tylko bez wymnożenia,
| | 2√n | | 2 | |
...= limn→oo= |
| = |
| =1 |
| | 2√n | | 2 | |
Czyli jednak dobrze robiłem?
18 wrz 22:02
Robson95: aach już rozumie, dobra dzięki za pomoc!
18 wrz 22:11
Mila:
Mianownik masz inny godz.21:45 .
18 wrz 22:23