miary kątów
gość:
Oblicz kąt zielony i niebieski, siwy ma 25 stopni, czarny 90.
Pomoże ktoś to rozwiązać ? Proszę
18 wrz 19:22
Nuti: Zielony jest dwa razy większy od siwego, bo jest środkowy oparty na tym samym łuku (a raczej
wierzchołkowy do takiego kąta), czyli ma 50 stopni. Stąd niebieski ma 40 stopni, bo razem
muszą mieć 90.
18 wrz 19:24
gość: Możesz narysować który to ten samy łuk, nie widzę tego ....
18 wrz 19:26
Nuti: Nie mogę narysować na Twoim rysunku, nie mam do niego dostępu, ale to ten mały łuk zupełnie u
góry, na którym „wisi" siwy kąt.
18 wrz 19:28
gość:
Nie zbyt rozumiem to, to któryś z tych łuków ?
18 wrz 19:30
Nuti:
Narysowałam.
18 wrz 19:31
Nuti: na Twoim rysunku zbombardowany na czerwono
18 wrz 19:31
Nuti: Bo na nim opierają się ramiona siwego kąta.
18 wrz 19:32
gość:
Kurde blade.... a mogłabyś jakiś inny przykład pokazać, bo np taki rysunek rozumiem co
narysowałem, ale ten co właśnie się pytałem nie bardzo ...
18 wrz 19:34
Nuti:
Te kąty są oba WPISANE oparte na tym samym łuku, więc są równe. Dorysuj ŚRODKOWY oparty na tym
samym łuku, to jest dwa razy taki.
18 wrz 19:39
Nuti:
A na dodatek dochodzą kąty wierzchołkowe, które są sobie równe.
Ten kąt wpisany, który narysowałam przerywaną linią, jest dwa razy mniejszy od obu kątów
środkowych − od tego, z którym ma wspólny łuk i od tego, który jest jego kątem wierzchołkowym.
Z tego korzystałam rozwiązując Twój problem. Powróć do mojego rozwiązania i spójrz na nie pod
tym... ehem... kątem ą)
18 wrz 19:43
gość:
a w tym przypadku jak to jest ? ...
18 wrz 19:46
gość: ten trójkąt z kątem czerwonym jest równoboczny bo R z jego boków składa się, a ten drugi ?
trójkąt
18 wrz 19:47
gość: boki długości r są tego trojkata wiec po 60 stopni, a ten drugi Δ ?
18 wrz 19:48
Nuti: Czerwony jest połówką trzeciego kąta trójkąta o kątach: zielony, różowy i niezaznaczony (tego
niezaznaczonego).
Jeden z trójkątów na rysunku jest prostokątny (trzeci kąt trójkąta z kątami czerwonym i różowym
jest prosty), bo ten kąt bez oznaczenia (którego częścią jest zielony) ma 90 stopni, bo jest
kątem wpisanym opartym na średnicy (a na średnicę spójrz jako na kąt środkowy o mierze 180
st.)
Jasne?
18 wrz 19:50
Nuti: Nie musi być równoboczny (chyba że to dodatkowe założenie), ale jest równoramienny, bo ma dwa
boki równe R.
18 wrz 19:51
Nuti: Nie 60, bo nie wiesz o równoboczności, wiesz tylko o równoramienności!
18 wrz 19:51
Nuti: Masz za mało danych, żeby powiedzieć, jaką miarę konkretnie mają te kąty, chyba że ukryłeś
przede mną jakieś dodatkowe założenie. Możesz się wypowiedzieć na temat zależności między
niektórymi kątami (co ja zrobiłam o 19:50).
18 wrz 19:53
Nuti: Muszę teraz opuścić forum na jakąś godzinę, może dwie. Pozastanawiaj się nad tymi sprawami w
międzyczasie. Mam nadzieję, że coś się wyjaśniło.
18 wrz 19:54
5-latek: Trudno prowadzic dialog z samym sobą
18 wrz 19:54
Nuti: ? − odpowiadałam na pytania Gościa, tylko jego pytania pojawiały się w trakcie mojego pisania,
więc wylądowały wszystkie na końcu, ciurkiem.
18 wrz 22:00
Nuti: odpowiedzi się posypały jedna za drugą
18 wrz 22:01