Zbadaj rozwiązalność
ebum: Witam! Czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak zabrać się za tego typu zadanie?
Zbadaj rozwiązalność w zależności od a∊R
| ⎧ | ax−y+2az=1 | |
| ⎨ | 2x+ay+z=0 |
|
| ⎩ | x+ay+2z=3 | |
18 wrz 17:59
Joe Black: Wyznaczniki ?
18 wrz 18:00
5-latek: tak.
ma 3 równania i 3 niewiadome wiec na początek Cramerem
18 wrz 18:02
ebum: Ok. Czyli licze wyznacznik, wychodzi 3a2+3 ≠ 0
18 wrz 18:04
ebum: Następnie muszę wyliczyć a które wychodzi mi i oraz −i. Czy dobrze?
Zapisuje wniosek:
Dla a≠i oraz a≠−i układ jest ukł. Cramera ( oznaczonym ) i ma dokładnie jedno rozwiązanie.
A co dalej
18 wrz 18:06
Joe Black: a
2≠−1

z tego wychodzi
18 wrz 18:06
ebum: No tak. Ale a ≠ −1 czyli a ≠ √−1 * 1 czyli √i2 * 1 czyli +i *1 oraz −i *1 co daje i oraz
−i
18 wrz 18:11
ebum: Czy mam racje?
18 wrz 18:12
Nuti: Może Cię nie rozumiem, ale wydaje mi się, że nie masz racji. W treści zadania jest napisane
a∊R, a Ty znajdujesz jakieś tam urojone.
Skoro wyznacznik wyszedł 3a2+3 (nie kontrolowałam), to znaczy że jest różny od zera dla
wszystkich a, bo Twoje a są rzeczywiste.
No i co to znaczy dla układu równań, że wyznacznik główny jest różny od zera?
18 wrz 18:42
5-latek: Czy mam rację?
tylko Bóg jeden wie
18 wrz 18:48
ebum: No oznacza że jest ukł Cramera czyli licze Wx, Wy, Wz
18 wrz 18:51
18 wrz 18:52
ebum: Mam jeszcze jedno pytanie.
Taki układ zależny od a i b ∊ R
Wyznacznik wyjdzie a
2b−a ≠ 0 czyli a(ab−1) ≠ 0 czyli dla a ≠ 0 i b ≠
1a jest oznaczony.
Dla a = 0 będzie sprzeczny
a dla a ≠ 0 i b =
1a też sprzeczny
Tak?
18 wrz 19:10
Nuti: Tak na moje to tak
18 wrz 19:19
ebum: Ok. Chyba to zrozumiałem. Dzięki za pomoc
18 wrz 19:29
5-latek: taka mala uwaga
Wyznacznik wyjdzie a2b−a≠0
A wcale ze nie . jeśli już to W=a2b−a
Teraz W≠0 to układ jest oznaczony i ma dwa rozwiązania itd.
18 wrz 19:49