Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy.
Aoichan: Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy.
w(x)= 4x
4 + 2x
3 +x − 1
bardzo prosiłabym o pomoc, bo nie wiem gdzie robię błąd.

Próbowałam rozwiązywać w ten sposób:
w(x)= 4x
4 + 2x
3 +x − 1 = (4x
4 −1) + (2x
3 +x) = (2x
2 − 1)(2x
2 +1) +x(2x
2+1)= (
√2x −1)(
√2x +1)(2x
2 +1)(x+1)
Natomiast prawidłowa odpowiedź to: w(x)= (2x
2 +1)(x+1)(2x−1)
18 wrz 16:39
daras: + 1 nie jest pierwiastkiem
18 wrz 16:57
Aoichan: a jak zrobić ten?
w(x) = (2x2 +x +2)2 − (2x2 −x −4)2
18 wrz 17:50
:): a2−b2=(a−b)(a+b) zacznij od zastosowaniu tego...a potem delty...
18 wrz 17:53
:): chociaż to juz widze ,ze duzo uprości..
18 wrz 17:54
5-latek: skorzystaj ze wzoru
a2−b2=(a+b)(a−b)
18 wrz 17:54
Aoichan: jeju dziękuję bardzo, już dalej sobie poradzę! wciąż zapominam, że te wzory dotyczą nie tylko
pojedynczych liczb, ale też całych nawiasów
18 wrz 17:55
Janek191:
W(x) = 4 x
4 + 2 x
3 + x − 1
W(−1) = 4 − 2 − 1 − 1 = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(12) = 4* |
| + 2* |
| + |
| − 1 = 0 |
| | 16 | | 8 | | 2 | |
więc W(x) dzieli się przez ( x + 1)*( x − 0,5) = x
2 +0,5 x − 0,5
Wykonujemy to dzielenie
( 4 x
4 + 2 x
3 + x − 1) : ( x
2 + 0,5 x − 0,5) = 4 x
2 + 2 = 2*(2 x
2 + 1)
− 4 x
4 − 2 x
3 + 2 x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 x
2 + x − 1
− 2 x
2 − x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−
0
dlatego
W(x) = ( x + 1)*(x − 0,5)* 2 *( 2 x
2 + 1) = (x + 1)*(2 x − 1)*( 2 x
2 + 1)
18 wrz 18:24