Zespolone...
Bartek: (1−i)7 nie wiem nie wychodzi −8 −8i
18 wrz 14:43
J:
blisko: (1−i)7 = (1−i)2*(1−i)2*(1−i)2*(1−i) oraz (1−i)2 = −2i
i podstawiaj ..... wynik: 8(1+i)
18 wrz 14:46
Bartek: Już mam!
*J Wynik to −8−8i
Nie mogłem sobie z tym poradzić bo źle liczyłem. Najlepiej jeśli podniesiesz to do kwadratu ale
całość musi być pod parzystą potęga.
(1−i)6 (1−i) =
((1−i)2)3 (1−i) =
(−2i)3 (1−i) = | i3 = −i
8i (1−i) = 8i + 8
18 wrz 15:08
Bartek: tam gdzie gwiazdka to pomyłka (nie czytać)
18 wrz 15:10
J:
przecież ja też mam wynik : 8(1 + i) = 8 + 8i
18 wrz 15:10
J:
już przeczytałem
18 wrz 15:10