:)
Krzyś : Suma trzech kolejnych początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest
równa 62. Różnica wyrazów trzeciego i drugiego jest pięć razy większa
od różnicy wyrazów drugiego i pierwszego. Wyznacz ten ciąg.
18 wrz 09:38
J:
a1 + a2 + a3 = 62
a3 − a2 = 5(a2 − a1)
i dwie niewiadome: a1 i q
18 wrz 09:43
Nuti: Układ równań.
a − pierwszy wyraz, q − iloraz
Dwa równania:
a+qa+q2a=62
aq2−aq=5(aq−a)
Z drugiego możesz oczywiście natychmiast wyeliminować a i obliczyć q.
18 wrz 09:46
Krzyś : Wyszło mi: q=1 lub q=5 oraz a=2 lub a=2023
18 wrz 09:57
Nuti: q równe 1 jest więc w parze z tym drugim a, a q równe 5 z tym pierwszym. Wygląda Ok.
18 wrz 10:00
Nuti: Dwa rozwiązania.
18 wrz 10:01